Historiikki

Vantaan A-kilta ry: Historiikki 1976 – 2011

Vantaan A-kilta ry perustettiin 21.heinäkuuta 1976. Toimintansa 35. juhlavuoden kunniaksi A-kilta teki 35v historiikin. Toimittaja Hannu Ylösen kirjoittama historiikki julkistettiin Vantaan A-kilta ry:n 35v juhlissa 17.9.2011 Hiekkaharjun Puistokulmassa. Lataa killan 35v historiikkikirja tästä (PDF tiedosto).

Vantaan A-klinikan ja Siltamäen hoitokodin asiakkaat perustivat Vantaan A-kilta ry:n vuonna 1976. He huomasivat, että A-klinikan toimien lisäksi päihteistä toipumisen tueksi tarvittiin myös omaehtoisia keinoja. A-kilta on toiminut alusta alkaen tiiviissä yhteistyössä Vantaan A-klinikan kanssa. Kilta toimi aluksi klinikan tiloissa. Yhdessä toimien A-kilta ja A-klinikka pyrkivät vakuuttamaan Vantaan kaupungin päättäjät päihdehoidon tarpeellisuudesta. Näin toimitaan edelleenkin. Ensimmäiset A-killan vertaistukiryhmät pidettiin A-klinikan ryhmähuoneessa Tikkurilassa, ja klinikan edustaja oli killan hallituksessa.

Ensimmäinen A-killan oma toimitila oli Björkbacka. Se oli vanha puinen maalaistalo Tuusulantien varrella. Vantaan kaupunki antoi Björkbackan killan käyttöön, ja talo kunnostettiin talkootyönä. Talon kunnostuksessa riitti 1980-luvulla paljon tekemistä kiltalaisille ja heidän perheilleen.

Yhdessä toimitilaa kunnostaen jäsenistö oppi tuntemaan toisensa hyvin ja kiinteytyi toimivaksi yhdistykseksi. Alku aikoina oli tavallista, että kokonaiset perheet olivat toiminnassa mukana. Kaikki auttoivat toisiaan, ja olivat toistensa tukena heikkoina hetkinä.

Villa Grönberg tukikohdaksi 1991

Vuonna 1991 Vantaan kaupunki antoi A-killalle toimitilaksi arkkitehti Lars Sonckin suunnitteleman Villa Grönbergin Tikkurilasta. Talon nimi kääntyi kiltalaisten kielenkäytössä ”Römperiksi”. Ja taas riitti talkootöitä. Talossa oli tehtävä todella paljon korjaustöitä, ennen kuin se saatiin kiltatoimintaan kelvolliseksi. Kaupunki antoi Villa Grönbergin A-killan käyttöön edellyttäen, että talo pidetään hyvässä kunnossa, ja että talossa tehdään tarvittavat korjaustyöt.

Villa Grönberg on tullut vuosien mittaan kiltalaisille ja muille kaupunkilaisille suosituksi kokoontumis- ja harrastuspaikaksi. Siellä ovat harjoitelleet muun muassa A-killan orkesteri ”Selvät sävelet” ja kuoro ”Pulisong”. Molemmat ovat tarjonneet killan jäsenille hyvän itseilmaisukeinon, ja ne ovat ilahduttaneet yleisöä lukuisissa päihteettömissä iltamissa ja muissa tapahtumissa. Päihteettömyys killan historiassa ei ole ollut ryppyotsaista puurtamista – eikä ole tänäkään päivänä – vaan myös hauskanpitoa yhdessä ilman alkoholia.

Vuosien varrella kiltalaiset ovat viettäneet Villa Grönbergissä sekä juhlaa että arkea. Yksinäiset ihmiset ovat halutessaan löytäneet A-killasta aina raitista juttuseuraa – ja löytävät edelleenkin. Talo on avoinna kaupunkilaisille vuoden jokaisena päivänä.

Kiltalaiset ovat tehneet siellä metalli-, taide- ja käsitöitä, siellä on kudottu mattoja tai pelattu erilaisia pelejä, siellä on grillattu kesäisin viihtyisällä terassilla, siellä on laulettu karaokea ja tanssittu. Tai siellä on nautittu vain jouten olosta mukavien ihmisten seurassa. Sieltä kiltalaiset ovat lähteneet myös lukemattomille teatteri- ja muille virkistysmatkoille.

A-kilta Myyrmäkeen vuonna 1989

Vantaan A-kilta aloitti Itä-Vantaalla 1976. Jo vuonna 1989 kilta sai Myyrmäestä toimitilat myös Länsi-Vantaalle. Myyrmäen toimipiste sijaitsi vuoden 2015 marraskuulle – Vantaan läntisen A-klinikan ja Vantaan kaupungin katkaisuhoitoyksikön yhteydessä Myyrmäen rautatieaseman vieressä. Myyrmäen A-killassa juotiin monet kahvit ja kerrottiin monet jutut, sekä tietenkin saatiin ja annettiin vertaistukea päihdeongelmasta kärsivien elämän toverien kesken. Kiltatoiminta jatkuu Länsi-Vantaalla pienimuotoisempana Martinlaakson A-klinikalla sekä Arkissa Myyrmäessä.